[...] Nieważne, że białka dostarczam ogółem prawie tyle, co osoba nieaktywna fizycznie, leżąca, to jeszcze ogólna ilość energii dostarczana przez sportowców była znikoma (ok. 2000 kcal). Tak, to bardzo rozsądne, by osobom trenującym zawodowo w piłkę halową 5 x w tygodniu po 1,5 h, a w weekendy rozgrywającym intensywne mecze zaproponować podaż energii [...]
[...] formuła została opracowana z myślą o zapewnieniu optymalnych efektów przy jednoczesnym zachowaniu przyjemności konsumpcji, a dodatkowym walorem jest niska kaloryczność (16 kcal na porcję) oraz brak dodanych cukrów, syntetycznych barwników i składników modyfikowanych genetycznie. Przede wszystkim Verisol® Verisol®, będąc głównym składnikiem [...]
[...] urozmaiconych posiłków (omlety, koktajle, dodatek do pieczywa, nabiału, naleśników, deserów), 20% białka wegańskiego, brak dodatku cukrów prostych, brak GMO, tylko 72 kcal na sugerowaną porcję, produkt bezglutenowy, brak obecności oleju palmowego, 4,89 g zdrowych tłuszczów w 15 g porcji, 2,98 g białka w 15 g porcji. Zastosowanie Quamtrax [...]
[...] podawano monohydrat kreatyny (HF-T-CrM) Zwykła dieta: (Nuvital, Nuvilab, Brazil) zawierała 71 g węglowodanów, 23 g białka, 6 g tłuszczów i 5 g błonnika, łącznie 3,8 kcal na gram. Dietę wysokotłuszczowa (Nuvital, Nuvilab, Brazylia ) dostarczała 38 g węglowodanów, 15 g białka, 46 g tłuszczów i 5 g błonnika, w sumie 5,4 kcal na gram. [...]
Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]
[...] wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, między innymi do produkcji chleba, bułek, ciast i ciasteczek. Wartości odżywcze nasion konopi W 100 g nasiona konopi zawierają 622 kcal, w tym: 31 g białka, 52 g tłuszczów (w tym 5,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 4,6 g węglowodanów (w tym 2,3 g cukrów), 6 g błonnika. 90 mg witaminy E, 0,4 mg [...]
[...] że tętno maksymalne dla sesji spinningowej wynosi średnio 173,2 uderzeń/min., średnie zaś oscyluje poniżej 150 uderzeń/min. Teoretycznie możesz spalić od 600 do 1200 kcal w ciągu 1 treningu aqua spinningu. W praktyce nie liczyłbym na to, że jazda na rowerze może spalić tyle kalorii co np. trwający godzinę bieg o nieco większej prędkości [...]
W ostatnim czasie modne stało się pokazywanie w mediach społecznościowych osób w większym rozmiarze i przekonywanie o ich atrakcyjności, samoakceptacji i zdrowiu. Pojawia się pytanie, gdzie leży granica? Do którego momentu ciało jest zdrowe i sprawne, a kiedy możemy mówić o zwyczajnej nadwadze czy otyłości, które zdrowe nie są. Podsumowując [...]
[...] od tego, jaki produkt zdejmujecie z półki sklepowej. Referencyjna baza Departamentu Rolnictwa USA - USDA, podpowiada nam, że przeciętny keczup posiada: w 100 g - 101 kcal w łyżce stołowej (17 g) - 17,2 kcal. Łatwo zatem zapamiętajmy - tyle gramów, ile keczupu zjesz, tyle dostarczysz kalorii. Nie jest to zatem jakaś zatrważająca [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
Bardzo często otrzymuję pytania odnośnie treningu oraz diety. Niestety, w większości wypadków informacje, które są zawarte w wiadomościach e-mail czy też przesyłanych poprzez forum są szczątkowe. Oto pierwszy z brzegu przykład, który pokazuje wagę problemów, jakie mają młodzi ludzie. Przechodząc do meritum i oceny danych, które nadesłał [...]
Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
U mężczyzn umiarkowana ilość estrogenów sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, a ich duży nadmiar oraz znaczący niedobór (sztuczne zbicie ich stężenia np. przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle [...]
[...] którą pochłaniał przed treningiem, składała się z trzech podwójnych cheeseburgerów, dużych frytek, dietetycznej coli, 2 ciastek jabłkowych - całość ~1682 kcal! I od razu warto zastanowić się, czy takie postępowanie jest racjonalne, skoro od nazwiska Dave’a nazwano „palumboizmem” patologiczne „ciążowe brzuchy” kulturystów, z [...]
[...] się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, 10% białka, 77% węglowodanów i 13% tłuszczów 1217 kcal, 10% białka, 15% węglowodanów i 75% tłuszczów W badaniu wzięło udział 14 zdrowych kobiet bez otyłości. Wyniki [...]
[...] nie ma się za bardzo do czego przyczepić. No może poza dodatkiem cukru trzcinowego, nie jest go jednak aż tak dużo. Kolejnym plusem dania jest jego kaloryczność - tylko 165 kcal w 100 g. Czyli 462 kcal w całym opakowaniu. I choć producent napisał na opakowaniu, że są to dwie porcje, to ja bym radziła kupić dla każdego po jednym, całym [...]
[...] starannie wyselekcjonowane aby zagwarantować zarówno smak jak i jakość produktu. Wartości odżywcze frużeliny ALLNUTRITION: CHERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 98 kcal 0 g tłuszczu 0,8 g białka 22 g węglowodanów (w tym 7,4 g cukru) 0,9 g błonnika 0,02 g soli STRAWBERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 85 kcal 0 g tłuszczu 0,6 g białka [...]